Info om lampestøpsler

Kjært barn har mange navn; lampekontakt, støpsel, takkontakt og lampeplugg. Kort fortalt kan det beskrives som et støpsel for en taklampe. Her finner du svarene på de vanligste spørsmålene.

 

HVA BETYR DEN NYE EUROPEISKE STANDARDEN?

Fra 1. april 2019 innførte EU en ny felles standard for lampekontakter og uttak. Årsaken til den nye standarden var at mange land helt manglet regler og standarder knyttet til denne, noe som påvirket både elsikkerheten og markedet.

Den nye standarden betyr at DCL-lampekontakter og uttak introduseres på markedet. Fra 1. april 2019 må DCL-standarden implementeres i nybygg.

 

HVA TRENGER JEG FOR LAMPEKONTAKT FOR MIN NYE INSTALLASJON?

For et hus eller en leilighet som er oppført den 1. april 2019 eller senere, trenger du en DCL klasse 1 eller 2 lampekontakt.

 

KAN JEG FORTSATT KJØPE GAMLE LAMPEKONTAKTER?

Ja, men de kan ikke lenger inkluderes i selve taklampen, men må kjøpes separat.

 

HVORDAN VET JEG OM JEG SKAL KJØPE JORDET ELLER UJORDET LAMPEKONTAKT?

DCL-UTTAK

DCL-lampeuttak er kun installert med jord, og for disse uttakene kan du bruke både jordede og ujordede lampekontakter, hvilken du skal ha er basert på hvilken beskyttelsesklasse taklampen din har. Beskyttelsesklassen skrives ut på hver lampe som; I eller II, der klasse I står for jordet og klasse II står for ujordet. Velg en lampekontakt i samme klasse som lampens beskyttelsesklasse.

ELDRE UTTAK - JORDET

Har du et eldre jordet uttak? Til dette uttaket kan du bruke både jordede og ujordede lampekontakter, hvilken du skal ha er basert på hvilken beskyttelsesklasse taklampen din har. Beskyttelsesklassen skrives ut på hver lampe som; I eller II, der klasse I står for jordet og klasse II står for ujordet. Velg en lampekontakt i samme klasse som lampens beskyttelsesklasse.

ELDRE UTTAK- UJORDET

Har du et eldre ujordet uttak? Da anbefaler vi at du kjøper taklamper i beskyttelsesklasse II og en ujordet lampekontakt i tillegg. Hvis du er usikker, er det best å kontakte en elektriker.

 

HVORFOR FIKK JEG IKKE EN MEDFØLGENDE LAMPEKONTAKT TIL MIN TAKLAMPE?

I henhold til den nye EU-standarden som ble innført den 1. april 2019, er det ikke lenger tillatt å inkludere lampekontakter med selve taklampen, men de må i stedet selges separat.