Hva er lumen, watt og kelvin ?

HVA ER EN LYSKILDE?

Lyskilden er stedet hvor selve lyset kommer fra i en lampe. En lyskilde kan for eksempel være en LED-pære, en halogenpære eller en lyspære.

I noen lamper inngår lyskilden i selve armaturen, men vanligvis kjøpes de separat. Riktig valg av lyskilde påvirker både lampens utseende, men også lampens funksjon.

HVA ER LUMEN?

Lumen (lm) er et mål på lysstrøm og beskriver hvor mye lys en lyskilde avgir i alle retninger. Jo høyere lumen, jo mer lys avgir lyskilden.

HVILKEN LUMEN SKAL JEG VELGE?

Det er vanskelig å gi et generelt svar på hvordan du bør tenke med hensyn til lumen, da det avhenger av dine behov, størrelsen på rommet og hvordan selve lampen ser ut, om du for eksempel har en mørk lampeskjerm krever den en lyskilde med høyere lumen for å kunne lyse gjennom skjermen. Her er imidlertid noen retningslinjer:

  • Myk, hyggelig belysning: 150-300lm
  • Leselys: 200-500lm
  • Middagsbelysning: 200-500lm
  • Generell belysning: 300-500lm
  • Arbeidslys: 500-1000lm

Husk også at du kan påvirke lampens lysstrøm med en dimmer.

HVA ER KELVIN?

Kelvin (K) er et mål på fargetemperatur og måles på en skala som vanligvis varierer fra 1000K til 10000K. Jo høyere Kelvin jo kaldere (mer blått) blir lyset oppfattet, mens lavere Kelvin oppfattes som varmt (gult/rødt).

Det sies vanligvis at 2000K tilsvarer fargetemperaturen på et stearinlys, og at 2000-3000K er egnet for hjemmemiljø

By Rydéns tilbyr LED-lyskilder med fargetemperatur 2000 - 2700K.

HVILKEN KELVIN SKAL JEG VELGE?

Hvilken Kelvin du skal velge handler veldig mye om mening og smak. Noen foretrekker et kjøligere lys, mens andre liker varme toner.

HVILKEN LYSKILDE SKAL JEG VELGE?

 Når du vet hva dine behov er, er det begrepene Lumen (lysstrøm) og Kelvin (fargetemperatur) du trenger å vurdere. Leter du etter arbeidsbelysning eller hyggelig belysning? Hvis du trenger sterkt lys, bør du velge en lyskilde med høyere lumen, og skal lampen bare fungere som kosebelysning, vil kanskje en lyskilde med lavere Kelvin passe best for deg.

HVA ER WATT?

Watt-enheten måler energiforbruket til en lyskilde.

Tidligere, da lyspæren var den primære lyskilden, ble watt brukt som enhet for å beskrive hvor kraftig en lampe lyser, da pæren ble faset ut og LED i stedet overtok markedet er Watt ikke lenger en like relevant enhet.

LED-lampen trekker vesentlig mye mindre strøm enn lyspæren, mens Watt ikke beskriver hvor kraftig en lampe faktisk lyser. Vi anbefaler at du sjekker Lumen-enheten i stedet for Watt for å få korrekt informasjon om hvor kraftig en lyskilde lyser.